De Buxusmot of Glyphodes perspectalis
 

TIP tegen buxusrups en mot!

Plaats ieder avond een net met fijne gazen zoals een groene schaduwdoek of een gordijn of een winter vliesdoek over uw buxusplant (zie voorbeeld foto hieronder met een gordijn) en haal deze  s'morgens weer af doe dit vanaf half maart tot eind oktober zolang er rupsen en buxusmot wordt vastgesteld.
 wit gordijn

In het VTM nieuws werd vermeld dat de buxusmot niet te bestrijden is wat niet correct is, de buxusmot is wel degelijk te bestrijden!!!

Op de Plattelandstv is er een video gemaakt waarin men duidelijk vermeld met welke stoffen de buxusmot en rupsen kan bestreden worden.

Verder onderaan op onze pagina staan enkele producten met foto om de buxusmot te bestrijden of je kan hier bestellen door op de naam van het product te klikken Conserve Garden of Bio-Pyretrex
 
Klik op de hieronder link om de Plattelands video te zien.
http://www.plattelandstv.be/video/buxusmotDe motten verschijnen in april/mei en hebben een spanwijdte van ongeveer 4 cm. Ze zijn wit met een bruine rand aan de vleugels. Ze leven ca. 8 dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes (eispiegels) af op de onderkant van het blad van hun favoriete waardplant (Buxussoorten). 
De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen (ze zijn dan ca. 5 mm groot). 
Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm groot, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. Bij een gemiddelde temperatuur van 20°C duurt de ontwikkeling van ei naar pop ongeveer 26 dagen.
De nieuw ontwikkelde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de adulte vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt. De pop is ongeveer 1,7 cm lang.De schade
De aanzienlijke schade die de rupsen van de buxusmot aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel! De rupsen kunnen het jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september. 
Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de plant.
De eerste schade is meestal lastig te zien. 
De vraatsporen van jonge rupsen zijn eerder kleine mineergangen of blaasmijnen omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen. 
Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen steeds meer opvalt.

Bestrijding
'Bladvretende rupsen zijn te bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel op basis van Spinosad en Pyrethrum of op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis.

Welke biologische bestrijding is mogelijk?

Bacillus thuringiensis

Biologische bestrijding is mogelijk met Bacillus thuringiensis var. Kurstaki (Btk). Rupsen die besmet raken met deze bacterie krijgen problemen met hun spijsvertering, stoppen met eten en sterven. Dat geldt echter ook voor andere soorten rupsen die inheems en niet schadelijk zijn. 

Let op: preparaten met Btk zijn in België en Nederland niet vrij te koop. Ze zijn enkel verkrijgbaar voor professionals. Neem hiervoor contact op met een tuincentrum.

Feromonen

Het gesloten plastic buisje met de feromonen leggen op de lijmplaat van een deltatrap.
De mannelijke buxusmotten worden weggevangen waardoor de voortplanting wordt tegengegaan, met uiteindelijke uitsterving tot gevolg.

Spinosad

Spinosad is een nieuw insecticide van bacteriële oorsprong, het heeft al een paar jaar een toelating in de gangbare land- en tuinbouw in Nederland en België onder de merknaam Tracer en Conserve Het middel wordt gebruikt om trips, rupsen, mineervliegen en koolvlieg te bestrijden. Het product is erkend in de biologische teelt.
In België is het middel Conserve Garden ook verkrijgbaar voor de pariculiere moestuinliefhebber en kan je bij De Vormtuin kopen door hieronder op de foto te kliken.

BESTEL HIER !!


Bio-Pyretrex

Insecticide van plantaardige oorsprong (gewonnen uit bloemen) voor de bestrijding van ongedierte in de tuin. 
Een breedwerkend contactmiddel dat geen schadelijk residu nalaat. Doodt snel en doeltreffend door eenvoudig contact de meeste vretende en zuigende insecten in de siertuin en groententuin. Een formulering op waterbasis, m.a.w. zonder solventen! 

Enkele voordelen van Bio-Pyretrex: 

Pyrethrum is een biologisch insecticide op basis van een natuurlijk plantenextract dat in het milieu snel uiteen valt. Na 48 uur vind je geen pyrethrum meer terug. Zonlicht versnelt dit proces nog. Een sterk insecticide met zo’n geringe stabiliteit is uitzonderlijk en heeft als enorm voordeel dat de stof snel werkt en ook snel uit het milieu verdwijnt. 
Omdat pyrethrum snel afbreekt, krijgen insecten niet de tijd om zich aan te passen en resistent te worden. Insecten die ermee in contact komen, raken onmiddellijk verlamd en sterven binnen enkele seconden tot minuten. 

Omdat natuurlijke pyrethrinen onder invloed van licht reeds na enkele uren afgebroken zijn, wordt piperonylbutoxide toegevoegd. Hierdoor blijft dit bio-insecticide enkele dagen werkzaam en kunnen behandelde groenten reeds twee dagen na bespuiting worden geconsumeerd. 

Pyrethrum is werkzaam tegen praktisch alle bovengronds levende insecten zoals tegen alle zuigende en stekende insecten. Tegen zachte insecten zoals spint, bladluis, witte vlieg, jonge rupsen, trips, koolvlieglarven, jonge wantsen, maden, ... is het zeer effectief.

BESTEL HIER !!