Wij denken ook aan het milieu en daarom gebruiken we de bioproducten van Naturen!

Buxus in pot

Water geven.

De juiste hoeveelheid water hangt af van verschillende factoren zoals soort van de pot, type potgrond, weersomstandigheden en de plaats waar de pot staat.
De algemene regel is  de potgrond lichtjes vochtig te houden en niet te laten uitdrogen maar niet te nat. ook in de winter de potgrond lichtjes vochtig houden.

Tip: zet in de lente tot herfst een onderschaal onder de pot zo hoeft u niet iedere dag water te geven. In de winter de schaal verwijderen.

Snoeien.

Buxus kan prima gesnoeid worden. Snoeien kan met een gewone schaar, hegschaar enz.. Je moet enkel zien dat deze goed snijd anders worden de takjes afgerukt wat voor bruine bladjes zorgt door verbranding.
Bij buxus vormen in pot zoals spiraal, bol, kegel enz… is het de bedoeling om de plant in vorm te behouden dus zal men iets meer moeten bijknippen.
Er zijn minimum 2 snoeibeurten per jaar nodig.(hangt af van weeromstandigheden).
De eerste snoeibeurt rond einde mei half juni, na de eerste groeipiek.
In september/oktober kan u de tweede maal snoeien.
Zo behoud u de mooie vorm van uw buxus.  
                
Tip: Snoeien doet u best bij bewolkt weer om bladverbranding te verminderen.
 
Bemesten in pot.

Bemesten met organisch-minerale meststof.

Wij denken ook aan het milieu en daarom gebruiken we de organisch-minerale meststof BIO meststof van naturen (meststof voor buxus, hagen en coniferen).
Dit doet u het best voor de eerste maal in maart, tweede maal eind mei, en een laatste keer half augustus
 
Bemesten met gecoate meststoffen.

Wij gebruiken tabletten van Osmocote meststof voor groene planten van Substral deze zijn voorzien van een coating zodat de voedingselementen langzaam vrijkomen. (geen verbrandingsgevaar). Deze milieuvriendelijk meststof gebruiken we omdat er weinig voedingsstoffen uitspoelen naar het grondwater. De werkingsduur bedraagt 6 maanden. Eén bemestingsbeurt per jaar  in maart zal in de meeste gevallen voldoen. Eventueel kan in augustus nog licht bij gemest worden met BIO meststof van naturen (meststof voor buxus, hagen en coniferen).
Je kan ook Osmocote in korrelvorm krijgen nl Osmocote meststof voor tuinplanten van Substral. Deze meststof dien je op de zelfde wijze toe als de Osmocote tabletten maar je mengt deze bovenaan in de potgrond van je plant of je verwerkt deze in de potgrond voordat je gaat verpotten.
 
Kalk.

Deze voorkomt dat de grond te zuur wordt. De toegevoegde magnesium zorgt er voor dat de planten hun mooie kleur behouden.
De kalk geef je best in de maanden waar het kou en nat is eerste maal in oktober/november en een tweede maal in februari/maart.
Wij gebruiken kalk (fossiele zeewierkalk) van naturen.

Verpotten

In principe kan Buxus 3 jaar in dezelfde pot blijven staan bij gebruik van een hoogwaardige potgrond voorbeeld universele potgrond van Naturen.
Na 3 jaar of wanneer de groei achteruit gaat, moet u gaan verpotten. Dit kan door de plant in een grotere pot te zetten of u zal de oude potkluit wat moeten inkorten langs de zijkanten zodat er een goed contact met de nieuwe potgrond ontstaat.
Wij adviseren om de buxus vormen  in de zelfde pot te verpotten als je je plant niet hoger of breder laat groeien. Bij vormplanten is het de bedoeling deze in vorm te behouden en een mooie groene kleur te hebben, dit doe je als volgt:
  1. Haal de plant uit de pot en snij een paar centimeters (ongeveer 5cm) rondom van de wortels af.
 
  1. plaats de plant terug in de pot en vul de zijkanten aan met potgrond(universele potgrond van Naturen) meng deze met  osmocote korrel van substral (meststof voor tuinplanten).
 
 
       3. Geef de plant goed water.